Fotball handler om å gi alt i 90 minutter. Det er den innstillingen spillere bør entre banen med, selv om til og med profesjonelle på høyeste nivå tidvis sliter med å innfri dette kravet. For den som ønsker å bli god, er det trening og atter trening som gjelder. Det er mye du kan gjøre på egen hånd for å bedre dine individuelle ferdigheter, som triksing (gjerne med en liten ball), utholdenhetstrening og det å løpe sikksakk gjennom kjegler.

Samtidig er fotball en lagsport, og det viktigste er å bli samkjørt med spillerne på laget ditt. Det er derfor det ofte spilles kamper i løpet av en fotballtrening, gjerne på slutten. Forsvarsrekke, midtbane og angripere skal kunne samarbeide og kommunisere på best mulig måte, og da er det viktig at hele laget er sammensveiset. Unge som virkelig har et ønske om å bli god, bør dessuten trene på fritiden.

Få med deg andre

Det er en kjent sak at Norges egne fotballgullgutt Martin Ødegaard sløyfet en del fester og en del sosial omgang for å finslipe sine egne ferdigheter, og bare se på ham nå. Han har gjort furore i både Real Madrid og Real Sociedad, tross sin unge alder. Veldig mange unge fotballaspiranter ønsker å være i hans sko, og da hjelper det ikke å ligge på latsiden.

Er det ikke mulig å få med deg hele laget til trening på den lokale banen, går det an å få med seg noen få og heller spille five-a-side. Jo mer dere kan få inkorporert lagspill inn i den individuelle treningen, desto bedre er det. Visst kan du utvikle egne ferdigheter alene, men i fotball er evnen til samarbeid til syvende og sist viktigere enn soloprestasjoner. Enkeltspillere kan løfte et lag, men det er liten sjanse for at de vinner VM alene.