Sportsklubben Brann har vært en del av norsk fotball siden 1908, og klubben er kjent som Bergens stolthet. Gjennom tidene har Brann og deres supportere opplevd et høyt antall av både oppturer og nedturer, i form av blant annet en vedvarende sirkel av opprykk fulgt av nedrykk. Perioden mellom 1980 og 1986 var preget av dette, og Brann ble derfor omtalt som et «heislag».

En klubb med en spennende historie

Klubbens historie har dessuten vært preget av både ydmykende tap (0–10 mot Rosenborg på Lerkendal i 1996) og imponerende 1–1 mot selveste Liverpool FC i e-cup året etter. Livet som Brann-supporter har alltid vært en berg-og-dal-bane, og først i 2007 vant klubben sitt første seriemesterskap siden 1963. Dette var lenge etterlengtet av fansen, og det var ellevill stemning i Bergen i lange tider etter.

For øvrig har Brann vunnet serien tre ganger, cupen seks ganger og kom så langt som til kvartfinalen i Cupvinnercupen i 1997. I 2014 ble det nedrykk til 1. divisjon (i dag OBOS-ligaen), etter 31 år i Eliteserien. Neste sesong ble Lars Arne Nilsen ansatt som trener, og Brann skulle finne veien tilbake til Eliteserien, hvor de fleste bergensere er enige om at laget hører hjemme. I 2016 tok Brann sølv i toppserien, og bronse i 2018.

SK Brann er dessuten kjent for å ha blant landets mest ivrige supportere, noe som kanskje er et speilbilde av patriotismen i Bergen. Det er ingen andre bergenslag som får like mye stor oppmerksomhet, og supporterne mener de bør kunne forvente at Norges nest største by bør ha et lag som alltid befinner seg i toppsjiktet i landets øverste divisjon. Supporterklubben heter Brannbataljonen, og hadde ifølge klubben selv et medlemstall på over 23 000 i 2016. Det blir spennende å se hva Brann kan få til i sesongene fremover med denne gjengen i ryggen.