Start havnet på tredjeplass i OBOS-ligaen i 2019, og sikret seg opprykk til Eliteserien etter å ha vunnet kvalifiseringskampen. Klubben er kjent for sin gode fotballkultur samt utvikling av lokale spillere, selv om klubben også importerer en del spillere. Kristiansand-klubben har rykket en del opp og ned gjennom tidene, men kan også skilte med et par seriegull (1978 og 1980). Mange vil hevde at 80-tallet var lagets storhetstid, at «makrellfotballen» da var på sitt beste.

Blant spillere som alltid vil ha legendestatusen i klubben for deres innsats i storhetstiden, finner vi Svein «Matta» Mathiesen og Trond Pedersen. Også på 90-tallet skulle flere store profiler markere seg i klubben, som Erik «Myggen» Mykland, Frank Strandli, Brede Skistad, Tore André «Totto» Dahlum, Pål Lydersen, Claus Eftevaag, Tore Løvland, Petter Belsvik, Frank Våge Skårdal og Morten Pettersen. Dette tiåret klarte de å ta noen bronsemedaljer (1991 og 1992). Dessverre forsvant en del nøkkelspillere i 1996.

1996-sesongen endte med nedrykk, og nå måtte laget få en ny start med unge, nye spillere. Det var turbulente tider både spillermessig og økonomisk. Først i 1999 klarte Start å rykke opp i det som da het Tippeligaen etter en dramatisk kvalifiseringskamp. Klubben gikk inn i det nye årtusenet med hodet hevet. Mange husker nok 2005-sesongen, da laget tok sølv i Tippeligaen. Den gangen var Tom Nordlie trener, og det var dessuten dette året Start feiret 100 år som klubb.

Da klubbens tredje seriegull glapp

Noe av det som utvilsomt sitter friskt i minnet på mange Start-supportere selv den dag i dag, er at det var i siste serierunde seieren glapp. Start tapte 1–3 hjemme mot Fredrikstad, i en kamp hvor uavgjort ville gitt Start seriegullet. På stillingen 1–2 til gjestene fikk Start et mål feilaktig annullert for offside, og Fredrikstad klarte å øke ledelsen på overtid. Hele 16 563 tilskuere var til stede på Kristiansand Stadion denne skjebnesvangre kampen.