Her er en liten historisk presentasjon av fotballen i bygda fra stiftelsen av idrettslaget i 1920 og frem til idag.

 

Den 25.januar 1920 ble Gjerdrum Idrettsforening stiftet etter initiativ fra Karl Schei, som senere ble valgt til Gjerdrums aller første styreformann. På vinterstid var det hopp, langrenn og kombinert som sto på agendaen for bygdas menn, mens sommeren bød på fotball og friidrett. Kvinner fikk ikke delta i verken i vinter- eller sommeraktiviteter før i etterkrigstida. «Fotballspillerne» på den tida var ikke særlig kresne og benyttet seg av forskjellige gressletter og med utstyr var det som så. Av bøndene fikk de lov til å bruke jordene etter at de hadde slått kornet på sensommeren, og her ble det da spilt kamper mot lag fra nabobygdene.

I 1927 leide Gjerdrum Idrettsforening et jorde på Torshov som var brukelig som fotballbane. Dette jordet er nå kjent som Gjerdrum Stadion, «Plassen» eller bare «Torshov». Fra 1930 deltok Gjerdrum i kretsfotballen. Banen på Torshov ble opprinnelig også brukt til trneing og konkurranser i friidrett.

i 1935 ble det dannet et nytt idrettslag i Gjerdrum, nemlig Gjerdrum Arbeideridrettslag, som i august 1940 ble slått sammen med Gjerdrum Idrettsforening til Gjerdrum Idrettslag. I 1941 ble banen på Torshov kjøpt. Mellom 1935 og 1940 var Norge preget av høy arbeidsløshet og mange unge gutter søkte tilbake til jordbruket fra tapte jobber i Oslo. Mange av disse hadde spilt fotball i byen, og tok med seg sine kunnskaper til Gjerdrumfotballen.

Etter 2. verdenskrig bevilger kommunen penger til fotballanlegget på Torshov, noe somvar uvanlig på den tiden, trening får fastere former og GIL bevilger penger til ansettelse av hovedtrener. Et klubbhus, kiosk og gjerder rundt banen kom også på plass.

På årsmøtet i 1971 ble det vedtatt at GIL skulle bygge nytt klubbhus og foreta en ansiktsløftning av banen på anlegget på Torshov. Søndag 26.september 1976 ble det nye klubbhuset og den nye banen på Gjerdrum Stadion innviet med kamp mot Borgen, da var Gjerdrum på nivå 7 og ble trent av Per-Arve Stølan. Jan-Erik Moe, Tor Sverre Østgaard, Per-Arve Stølan, Jon Sandum, Ola sveen og Svend Rasmussen er noen av navnene i stallen den gangen.

Jan-Erik Moe ble spillerklar for Gjerdrum IL i 1965 etter å ha spilt 5 år for Lillestrøm på nivå 2. Året etter, 23 år gammel, ble han styreformann i GIL, et verv han hadde i 9 sammenhengende år og illustrerer hans betydning for GIL og i særlig grad fotballen.

Anlegg og tribuneutbygging
Fra tidens morgen har fotballen i Gjerdrum hatt tilhørighet til tradisjonsrike Torshov, også kalt Gjerdurm stadion. I 1976 var det offisiell åpning av klubbhuset og et modernisert anlegg.

«Hovedtribunen» på Gjerdrum stadion ble satt opp på slutten av 80-tallet etter initiativ fra Per-Egil Moseng i forbindelse med at Gjerdrum den gang befant seg på nivå 3 og 4.

Etter som tiden har forflyttet kommunens sentrum til Ask er også store deler av fotballen flyttet samme sted. Gjerdrum idrettspark ligger sentralt på Ask, og etter en periode hvor kun idrettshallen utgjorde parken, stod kunstgressbanen ferdig i 2004.

Torshov

Gjerdrum Stadion, «Plassen» eller bare «Torshov».

Cup-bragder

Gjerdrum IL vs Vålerenga IF

I 1984 spilte Gjerdrum IL mot Vålerenga i 1.runde i Cupen på Gjerdrum stadion. Gjerdrum tapte 2-1, etter at Jon Sandum utlignet ca 10 minutter før kampslutt. Vålerenga halte imidlertidig i land seieren, og det ble ingen cupsensasjon. Kampen trakk ca 1700 betalende tilskuere men det antas å ha vært over 2000 til sammen. Verdt å merke seg er det at Vålerenga ble seriemestere dette året. Blant Gjerdrums håpefulle var Tor-Svrre Østgaard, Kjell Alkvist, Per-Arve Stølan og Endre Vågan.

Gjerdrum IL vs Lillestrøm SK
I 1990 møtte Gjerdrum IL Lillestrøm i 1. runde i cupen på Gjerdrum Stadion. Gjerdrum tapte 4-0 foran ca 1700 betalende tilskuere, men tilreisende fra Lillestrøm nektet å betale da de måtte se kampen fra veien. Det antas å ha vært mellom 2500-3000 tilskuere i alt. Blant de involverte var Roger Karlsen, Kai-Vidar Moe, brødrene moseng, Helge Holum og Cato Johansen.